Co jeść, a czego unikać, aby cieszyć się piękną i zdrową fryzurą.
Jak powinna wyglądać dieta?
Codzienny jadłospis powinien zawierać produkty bogate w białko, czyli główny budulec włosa, a także krzem, żelazo, cynk oraz miedź. Posiłki powinny uwzględniać witaminy A, D, E, K jak również B6 i B12. Dobrze zbilansowana dieta pomoże Ci odpowiednio nawilżyć i odżywić włosy.
Decydując się na wprowadzenie diety należy :
- dostosować kaloryczność diety do potrzeb organizmu
- ograniczyć produkty, które mogą niekorzystnie wpływać na stan włosów
- dostarczyć niezbędnych substancji odżywczych (jeśli nie możesz dostarczyć ich w formie pożywienia, warto rozważyć dodatkową suplementację)
- dostosować jadłospis do innych zaleceń żywieniowych (alergie, nietolerancje pokarmowe, schorzenia współistniejące).
Jakie produkty powinna zawierać nasza dieta?
*białko:
- produkty pochodzenia zwierzęcego - drób, jaja, ryby, nabiał
- w diecie wegetariańskiej i wegańskiej - rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch) oraz orzechy
*nienasycone kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA - tłuste ryby morskie
*witaminy, w tym witamina C - świeże warzywa i owoce
*polifenole - owoce jagodowe i ciemne winogrona
*magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B - kasza jaglana, gryczana i jęczmienna
*tłuszcze pochodzenia roślinnego - oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka,
siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie i migdały.
Nawet uwzględniając w diecie produkty, które mają pozytywny wpływ na włosy, należy pamiętać, że podstawową zasadą każdej diety jest różnorodność spożywanych posiłków. Na naszych talerzach powinny się znaleźć wysokiej jakości źródła białka, węglowodanów oraz tłuszczów.
Czego powinniśmy unikać?
- słodzonych napojów
- słonych przekąsek
- dań smażonych
- wysoko przetworzonych produktów
- alkoholu
Wprowadziłeś zmiany w sposobie odżywiania, ale nie przyniosło to oczekiwanych efektów?
W takiej sytuacji warto skonsultować się ze specjalistą trychologiem.